Fakta om svävande lyktor

Historia
Kinesiska svävande lyktor, även kända som Khoom Fay, Khom Loy, eldballonger, rislampor, UFO varmluftsballonger eller Kongming Lanterns (孔明燈), har en tusenårig historia. Den uppfanns under trekungarikets epok i Kina av militären Zhuge liang, även kallade Kong Ming. Från början användes den av soldater på slagfältet. De högtflygande lyktorna var ett sätt att kommunisera med varandra på långa avstånd.

Material
Nuförtiden används lyktor av rispapper med bränsle av vax för att få ett miljövänligt och lätt material. När man tänder en lykta genererar vaxbränslet värme som skapar lyft, som (likt en luftballong) får lyktan att lyfta upp mot skyn. Flygtid beror på lyktans storlek och vädret . När bränslet har tagit slut sjunker lyktan sakta och lugnt tillbaka mot marken.

Nu
Idag spelar den huvudrollen under många festivaler över hela Asien där lyckönskningar tecknas på tusentals svävande lyktor för att sedan sändas mot skyn. Svävande lyktor är ett stämningsfullt och tyst alternativ till fyrverkeri. Vid bröllop, högtidsdagar och minnesstunder är svävande lyktor ett bra val.

Säkerhetsföreskrifter
• Sänd inte upp lyktorna när det är stark vind.
• Kontrollera alltid vindriktningen innan uppskjutning så att det inte finns några träd, hus eller andra hinder i färdriktningen.
• Sänd inte upp lyktorna nära flygplatser, bensinstationer eller i närheten av områden där brandfarliga produkter förvaras.
• Använd inte lyktorna när det är torrt i markerna.
• Allt ansvar för skador orsakade av lyktorna åligger användare.

See wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Sky_lantern